KONSTEN I DET SJÄLVSTÄNDIGA FINLAND

Konsten i det självständiga Finland. Leena Svinhufvud, FD, museipedagog vid Designmuseet Finsk design: utopier, innovationer och en bra vardag

Målgrupp: Gymnasie-elever, högskolestuderande, alla medborgare i regionen.

Föreläsningarna är gratis för deltagarna.

Ansvarig arrangör: Nordens Hus- Pohjolan Talo rf. i samarbete med Svenska Klubben i Tammerfors och Luckan i Tammerfors.

Föredraget börjar klockan 17.30. OBS! Om du vill äta serveras maten EFTER föredraget klockan 19.30. Anmäl dig i så fall till klubbhövdingen senast onsdag förmiddag, tfn 044 206 4703 eller e-post klubben@svenskaklubben.eu. Meddela också eventuell specialdiet. Maten kostar 15 €.

 

Finland är ett designland, världsberömt för bra formgivning. En av designikonerna är Fiskars sax med det orange handtaget som fyller 50 i år. Hittils har en miljard Fiskars saxar sålts och de används såväl i vanliga hem som i Diors modeateljé i Paris.

Man frågar sig ofta vad som är hemligheten bakom den finländska designens framgång. Är det utnyttjandet av innovationer i material och teknologi? Eller är det användarvänligheten; att designprodukter är praktiska, nyttiga och har tillkommit utifrån behov? Säkert anser många att finsk design helt enkelt är stilrent och superelegant!

För att hylla jubileumsåret för Finlands självständighet öppnade Designmuseet i Helsingfors en förnyad samlingsutställning ”Utopi nu – berättelsen om finsk design”. Utställningen berättar om formgivningens viktiga roll i utvecklingen av den finska välfärdsstaten.

Museipedagog Leena Svinhufvud berättar om utställningen och värden som anknyter till finsk design.

Leena Svinhufvud arbetar som museipedagog vid Designmuseet i Helsingfors sedan 1998 och hon är docent i konsthistoria vid Helsingfors universitet. Svinhufvud gjorde sin doktorsavhandling i konsthistoria (2009) om finsk textilkonst och modernismen i mellankrigstidens Finland. Hon har publicerat flera böcker och artiklar om finsk designhistoria och kuraterad många utställningar, till exempel ”Ryijy! Den finska ryan” i Designmuseet (2009). Hon var med i arbetsgruppen som gjorde Designmuseets samlingsutställning ”Utopi nu – berättelsen om finsk design” (2017-2020).

Laddar Karta...

Tid
torsdag 2.11.2017
17:30-23:30

Plats
Svenska Klubben


Lämna ett svar