NORDISKA FILMER PÅ NIAGARA HELA VECKAN LÅNG

Arthouse Cinema Niagara deltar i Svenska veckan med flera nordiska filmer under flera dagar.

AMATÖRER

Gabriela Pichler. Sverige 2018 – F7 – 102 min – premiär 2.11.2018 – föreställningar fre 2.11 kl 16.30, lö 3.11 kl 14.45, må 5.11 kl 16.45, ti 6.11 kl 9.45, ons 7.11 kl 15.00.

Gabriela Pichler följer upp Äta sova dö-framgångarna med ett nytt drama fyllt av uppkäftig humor och ett stort bultande småstadshjärta Välkommen till Lafors! Ett litet svenskt brukssamhälle i desperat behov av nystart. En gnista hopp tänds när den tyska lågpriskedjan Superbilly överväger att etablera sig på orten. 500 nya jobb skulle förändra allt! Nu gäller det att sätta Lafors på kartan meddelar kommunchefen och snart är beslutet om en kommunfilm fattat. Kulturbudgeten är dessvärre slut men kommunanställde Musse får en vågad idé; Vi låter skolungdomarna göra filmen – som ett skolprojekt i demokratins anda! Det är ju modernt, nytänkande – och gratis …

UNGA ASTRID

Pernille Fischer Christensen. Sverige/Danmark 2018 – F12 – 123 min – föreställningar fre 2.11 kl 11.45 och sö 4.11 kl 14.00.

När Astrid Lindgren var väldigt ung hände något som påverkade henne fundamentalt, en kombination av mirakel och missöde som kom att forma hela hennes liv. Det var en händelse som gjorde henne till en av de mest nyskapande kvinnorna i vår tid och den sagoberättare en hel värld kom att älska. Det här är berättelsen om när en ung Astrid, trots tidens förväntningar och religiösa påbud, bestämde sig för att bryta mot samhällets normer och följa sitt hjärta.

GRÄNS

Ali Abbassi. Sverige/Danmark 2018 – F12 – 101 min – föreställningar ons 7.11 kl 19.00.

Handlingen i Gräns kretsar kring tullpolisen Tina, som har ett sjätte sinne när det gäller att peka ut smugglare. Det är nästan som om hon kan lukta sig till när någon försöker dölja något. Ryktet om hennes skicklighet sprider sig inom poliskåren och hon anlitas för att hitta bevis mot en liga med omfattande kriminell verksamhet. Men när den mystiske Vore kliver av färjan så tvekar hon för första gången på sina känslor. Tina anar att Vore döljer något, men kan inte sätta fingret på vad. De attraheras av varandra, men när hon lär känna honom inser hon samtidigt att hela hennes liv är baserat på en enda stor lögn. Precis som Vore så hör Tina inte hemma i den här världen. Nu måste hon välja: fortsätta med sin livslögn eller omfamna den skrämmande sanningen om vem hon egentligen är.

DET SJUNDE INSEGLET

Ingmar Bergman. Sverige 1957 – F16 – F16 – 96 min – engelsk textning – föreställningar 8.11 kl 16.30.

Under medeltidens pesthärjningar spelar den grubblande riddaren, Max von Sydow, schack med döden. Bergmans storverk betraktas som en av filmhistoriens viktigaste filmer.

Ingående information om hela Ingmar Bergmans livsverk finns på Stiftelsen Ingmar Bergmans hemsida, www.ingmarbergman.se, som också fungerat som huvudsaklig källa för ovanstående filmtext. Filmen visas som en del av serien Månadens nordiska film, vars huvudarrangörer är Walhalla rf, Svenska nu, Pohjola-Norden och Nordisk kulturkontakt.

Laddar Karta...

Tid
fredag 2.11.2018.söndag 11.11.2018
00:00

Plats
Arthouse Cinema Niagara


Lämna ett svar